Dec 18

No, jaz nisem vedel. Mislil sem, da gre za športnike s tradicionalnim čutom za čast in poštenje, v deželi, ki že pregovorno slovi po tem. A sem se motil. Japonski sumo borci, katerih življenje se odvija v izjemno ozkem konkurenčnem krogu manj kot sto konkurentov, bodo naredili čisto vse, da bi ostali v vrhu, med najboljših 50. Če padejo pod 70-to mesto, so obsojeni na prejemke, s katerimi se ne da preživeti (15.000 US$ letno v deželi, kjer je življenje verjetno vsaj štirikrat dražje kot v Sloveniji!) ter tako na ponižujoče služenje v klanu boljše rangiranim borcem – vključno s pranjem teže dostopnih telesnih delov omenjenih boljših od sebe :-) !

 Navedeno in še mnogo več lahko preberete v knjigi avtorjev Stevena D. Levitta in Stephena J. Dubnerja …

Freakonomics, naslovnica

Avtorja (eden od njiju je Nobelovec) sta si zastavila nalogo z ekonomsko statističnimi metodami razkrivati nekatere vsakdanje življenjske pojave. Najbolj ju zanimajo povezave s človeško naravo, kriminalom, goljufijami in motivacijami ljudi. Največ pišeta pravzaprav o človeški naravi – o tem, kako nas različne motivacije pripeljejo v različna dejanja in reakcije. Medtem, ko so rezultati teh dejanj vidni, pa razlogi in vzroki dostikrat niso – in tako je ta knjiga pionir v odkrivanju vzročnih povezav – od nevidnega do vidnega – preko analize podatkov, ki so na voljo.

Knjiga vsebuje veliko bolj ali manj dokazanih dejstev, ki jih odkriva ekonomska analiza navadnih življenjskih dogodkov – kot na primer obnašanja sumo borcev ali pa odgovor na vprašanje, zakaj je treba tisto, kar vam reče nepremičninski posrednik (v povprečju, gotovo je med njimi tudi kakšen drugačen), vedno jemati z rezervo.

Smešno, napeto, poučno branje. Priporočam!

  • Share/Bookmark
 

Komentiraj

Za komentiranje moraš biti prijavljen.