Okt 09

Včeraj je nacionalka objavila prispevek o finančni krizi, ki je bil po mojem mnenju tako slab, da se lahko le vprašaš: le kdaj se je kriza preselila v novinarstvo?

Prispevek je kot edino banko po imenu izpostavil UniCredit. Počakajte, sem prav razumel: govoriš o krizi finančnega trga, ki je zajela cel svet, in izpostaviš zgolj eno bančno skupino? Praktično največjo banko v Evropi, z največ kapitala, z likvidnostjo, zagotovljeno za nekaj let? Z jasno izraženo podporo centralne banke ter predsednika vlade Italije?

Niti ne narediš na primer analize nekaj bank, da bi se potrudil in pokazal objektivno primerjavo?

Izpostaviš le banko, katere članica v Sloveniji ima že kar nekaj let odlične rezultate in raste hitreje od konkurence? Banko, ki tako v Sloveniji kot v Evropi v trenutnih tržnih razmerah še vedno daje kredite za dobre projekte, medtem ko so nekateri drugi strankam že odobrene kredite preklicali, pri čemer so pred krizo dolga leta ponavljali floskule o podpori gospodarstvu??

In ne izpostaviš katere izmed bank, ki strankam ne podaljšujejo kreditov, ker enostavno ne vedo, ali bodo lahko podaljšale svoje financiranje iz tujine?

In tudi ne izpostaviš na primer katere izmed bank v državni lasti, ki se je morala dokapitalizirati v zadnjem letu, in kjer ne le, da je vrednost delnic padla, ampak so investitorji, ki so kupili delnice, v največjem delu podaljšana roka države?

To ni reklama za UniCredit – za katero seveda vem, da je stabilna. Pravzaprav stavim na to s svojimi depoziti, ki so naloženi varno :-)

To je kritika novinarstvu – ki naredi vse, samo da ima zanimiv prispevek. Da je višja gledanost ali naklada. In pri tem mu je vseeno za podatke, analizo, resnico. To vidimo v časopisju, na televiziji, povsod. Pošteno povedano smo tega že malo siti, kajne?

Ne glede na to, katera banka je dobra in katera boljša: finančna kriza ter nihanje gospodarskih kazalcev, vključno s cenami delnic na borzah, dragi moji, je v veliki meri posledica slabega novinarstva. Kričačev, ki zganjajo paniko in ki zavajajo javnost. In s tem povzročajo družbeno škodo. Nekaj, kar je bil včasih plemenit poklic, je sedaj samo še skrpucalo.

Finančna kriza bi bila veliko manjša, če bi imeli boljše novinarje, ki bi jih zanimala resnica. No, sicer pa: morda pa je komu tak prispevek v interesu… Komu pa, kaj menite?

  • Share/Bookmark
 

Komentiraj

Za komentiranje moraš biti prijavljen.