Sep 12

1)      Slovenska podjetja so od nekdaj uspevala s posli in strankami v Nemčiji. Košarkarji Olimpije so letos zopet, pa ne prvič in ne zadnjič, pokazali, da znamo igrati košarko na visokem nivoju. Lansko leto smo Slovenci, mimogrede, podobno pokazali pri nogometu, da o uspehih Petre Majdič in premagovanju svetovne elite na smučeh, sem pa tja s kakim zlomljenim rebrom, ne govorim.

2)      Na Bledu, v Sloveniji, swmo organizirali svetovno prvenstvo v veslanju, in Slovenci so najboljši – v vseh pogledih :-)

3)      V Sloveniji imamo vse več projektov fotovoltaike (o katerih vas, če imate le interes, z veseljem seznanja tako Azimut kot UniCredit ) in zdi se, da bomo – sploh v luči potresa, tsunamija in težav jedrske elektrarne v Fukushimi na Japonskem – v prihodnje vedno bolj stavili na obnovljive vire energije in upam, obenem na energetsko varčevanje in učinkovitost.

4)      In da ne pozabim – v maju 2010 je 250.000(!) prostovoljcev v enem dnevu očistilo Slovenijo.

5)      Ozwald Boateng, priseljenec iz Gane, se je petindvajset let nazaj odločil krojiti obleke, leta 1995 prodrl na kultni Saville Row v Londonu, danes pa je superzvezdnik ne le v rodni Gani, ampak še marsikje po svetu. Kdo ve, morda mu je bil za zgled Kekec, ki je šel kljub strahu in črnim obetom pogumno po zeli za Mojco…

6)      Azimut smo pričeli izdajati pred 39 meseci z namenom narediti nekaj novega, unikatnega, pozitivnega, zanimivega, z dodano vrednostjo. Bralci ste revijo ocenili kot zelo dobro, poučno in koristno, privlačno in vredno branja – kar jasen uspeh (in zaveza za naprej) za revijo ter izpolnitev naših in vaših želja.

7)      Ne vemo, kdaj nam bo v Sloveniji uspelo izvesti strukturne reforme, kot so pokojninska, reforma delovne zakonodaje, zdravstvena reforma. Ne vemo, kako in kdaj bomo preobrazili še tiste dele gospodarstva in države, ki so v težavah. Ne vemo, kdaj bomo v slovenski družbi in kulturi odrasli in k vrednoti »svoje države« ter vrednoti »svoje lastnine« dodali še vrednote »odgovornosti«, »družbenega razvoja«, vrednoto, da je vodja dolžan skrbeti najprej za skupnost, šele nato zase. Ne vemo, kdaj se bodo naši politiki nehali ukvarjati bolj eden z drugim (in sami s sabo ter za sebe) namesto z blaginjo naroda. In ne vemo, koliko nas bo vsa ta nevednost (še dodatno) stala. Vendar vemo, da bomo uspeli – če naj Slovenija obstane, ne more biti drugače.

8)      Ne vemo, katerih bo naslednjih 100 slovenskih super-uspešnih podjetij in posameznikov, za katere danes ni slišal še nihče.  Vendar vemo, da bodo uspeli – o tem ni nobenega dvoma.

Se sprašujete, kaj hočem povedati? Kaj je smisel vsega zgoraj nametanega – kaj imajo zgornje misli skupnega? Odgovor je na dlani – preboj. Zgoraj je šest primerov, ki kažejo preboj. In dva, ki kažeta, da nam ne bo nikdar zmanjkalo možnosti, da dosegamo nove preboje.

Čas velikih negotovosti, gospodarska kriza, korupcija in nepravičnost, depresivni komentarji, površni mediji, cinizem, občutki manjvrednosti, komentarji o majhnosti Slovenije… nas prav nič ne zanimajo. Od Kekčevega poguma do tisočih slovenskih prebojev – vsi so se zgodili v enako težkih ali težjih razmerah. Ni važno, kaj je bilo narobe in kaj manjka; ignorirajmo težave, odmahnimo z roko cinikom in pustimo negativcem, naj se pač ukvarjajo sami s seboj in s preživetimi idejami, dokler jim ne postane jasno, da so za časom. Ko greš naprej, je skoraj nepomembno, kaj je za teboj.

Torej poglejmo naokrog in naprej, zajemimo sapo, se ogrejmo, zakoračimo in se osredotočimo – vsak zase in vsi skupaj – samo na eno stvar: na svoj naslednji preboj! Ne bo izostal.

  • Share/Bookmark
 

Komentiraj

Za komentiranje moraš biti prijavljen.