Sep 12

Po nekaterih filozofih (najvidnejši predstavnik le-teh je Kant) so razlike tisto, kar določa identiteto. Iz tega sledi, da tudi ljudje brez razlik ne bi vedeli, kdo in kaj smo. Že ob rojstvu, ko se še ne zavedamo, se razlikujemo sami po sebi, tako rekoč po naravi, kasneje pa tudi z lastno aktivnostjo ustvarjamo nove in nove razlike (pa tudi podobnosti) do drugih, ter s tem svojo identiteto. Vse to seveda vpliva tudi na naše delo, sodelovanje in vodenje.

Glede na zgornje se mi zdi zanimivo pokomentirati generacije na delovnem mestu ter razlike med njimi. Na internetu najdete na stotine strani, člankov in raziskav z nasveti, kako je generacija Y drugačna, kako delati z njenimi pripadniki v delovnem okolju, kako se jim prilagoditi. Nekaj najbolj znanih drugih generacij v zahodnem svetu – »Silent« generacija, »baby boomer« generacija, generacije »X«, »Y« in »Z« – ter na kitajskem »Little Eemperor« generacija – imajo ravno tako svoj nabor značilnosti. Nekaj značilnosti, razlik, identifikacijskih elementov generacij smo vam tokrat pripravili tudi v Azimutu in za vodje je pametno, da znamo generacijske razlike spoznati.

A pozor, skoraj vsak avtor, ki piše o tej temi, nam poda tudi vrsto nasvetov, kako ravnati z generacijo Y (ker je pač »najnovejša« v delovnem okolju). Tega vam Azimut ne svetuje. Mi pravimo: ne trudite se pretirano s prilagajanjem pripadnikom teh generacij.  Poglejmo na primer nekaj internetnih nasvetov za generacijo Y : »Dajte jim timsko delo, ker so dobri v tem, zarišite jim jasno karierno pot, omogočite jim fleksibilen delavnik, spodbujajte njihovo samozavest (dovolite jim delati nove napake, ne pa tudi ponavljanja starih).« Pa se vprašam, kaj ni to le zdrava pamet, ki velja za vse generacije? Osebno menim, da je za vodjo, ki vodi generacijsko mešane time, napaka, da bi se eni generaciji prilagajal bolj kot drugim. Ali pa, da bi z vsemi pripadniki ene generacije deloval enako (prilagojeno), ne da bi pomislil na to, da so ljudje (predvsem) posamezniki!

Kar hočem reči, je tole: Ne glede na to, ali ste vodja iz generacije, rojene pred drugo svetovno vojno, iz generacije baby boomerjev, generacije X ali generacije Y – dobro vodenje je dobro vodenje. Zato spoznavajte in razumite ljudi, ki jih vodite (razumevanje generacij je del tega), to je osnova dobrega vodenja. In ko jih vodite, jih vodite z vrednotami, komunikacijo, spodbujanjem ustvarjalnosti, z razvojem najbolj talentiranih, s pravili in cilji.

Nekaj stvari, trdim, je univerzalnih, ne glede na generacijo. V podjetju je treba doseči rezultate in vzdrževati ustrezno delovno okolje na dolgi rok. Seveda se bomo s časom vsi spreminjali in prilagajali, ampak to velja za vse generacije, kadarkoli. Zakaj bi se torej prilagajali le eni?

  • Share/Bookmark
 

En odgovor na “Prilagajanje generaciji Y na delovnem mestu? Larifari…”

  1. stricmarc Pravi:

    Tudi kadrovska politika je posel. Izumljanje generacij, jih strokovno obdelati in pripraviti ustrezni paket za njihovo obdelavo, je posel. Prodajati zdravo pamet? Lepo vsa prosim, kdo pa jo bo kupil?

Komentiraj

Za komentiranje moraš biti prijavljen.